Edgar Rice Burroughs
 
News
 
 
   
 
   
 
 
 

 


 

Holland meets ERB : Tarzan door Petar Meseldžija

 

De Cover
Hangend aan lianen

Op de cover van het nieuwe stripalbum “Tarzan door Petar Meseldžija” van uitgeverij Dark Dragon Books dat begin september wordt uitgebracht, tref je Tarzan zoals hij eigenlijk zelden wordt afgebeeld.
Deze Tarzan staat, springt of zwiert niet, maar hangt letterlijk aan lianen. En eigenlijk moet dat best wel een natuurlijke houding zijn voor iemand die dagelijks van boom tot boom zwiert, gebruikmakend van lianen, takken en ander rondslingerend jungle spul waarmee je je kunt voortbewegen.

Opvallend dus dat Petar hem juist op deze “natuurlijke” wijze voor de cover heeft afbeeld, zonder erbij stil te staan hoe uniek zijn interpretatie eigenlijk is omdat vele tientallen andere tekenaars hem zijn voorgegaan met het tekenen van Tarzan.
De Cover
Medewerking van Jorg de Vos & Fred de Heij
De originele tekening voor de cover van het nieuwe stripalbum “Tarzan door PetarMeseldžija” van uitgeverij Dark Dragon Books is zwart-wit. Niemand minder dan Jorg de Vos (Storm &Conan covers) was zo sympathiek om het in te kleuren.
De keuze om de inkleuring van de cover aan Jorg over te laten was eigenlijk best vanzelfsprekend. Hij en Petar kennen elkaar namelijk nog uit de tijd dat Jorg stage liep bij Fred de Heij (Pulpman, Haas). Samen met Fred ging Jorg op bezoek bij Petar van wie Fred erg onder de indruk was.
Fred en Petar hebben vlak bij elkaar gewoond en kennen elkaar van een bezoekje aan de lokale kopierette. Hoe klein kan de wereld zijn.

En ook Fred heeft een eigen bijdrage geleverd aan de totstandkoming van het Tarzan boek. Van zijn hand is namelijk de inleidende introductie, met daarin zijn kijk op het werk en de ontwikkeling van Petar als illustrator. Fred was niet te zuinig met het geven van een groot compliment, zijn introductie draagt de titel…. “Rubens leeft!”.
De middeleeuwen leven voort in Tarzans achtertuin.
Wat liefhebbers van ridderverhalen en de middeleeuwen waarschijnlijk zal prikkelen is dat Tarzan op de cover van het nieuwe stripalbum “Tarzan door Petar Meseldžija” van uitgeverij Dark Dragon Books, uitkijkt op een indrukwekkend kasteel. Deze cover is niet zomaar een fraaie plaat maar sluit aan op een verhaal in het boek dat zich afspeelt in een verborgen rijk in de jungle - De vallei van het Heilige graf - met daarin de stad “Nimmr”. In dit middeleeuwse rijk is de tijd blijven stilstaan en strijden dappere ridders met namen als Sir Richard, Sir James en Sir Malud er tijdens grote toernooien om de eer van elegante hofdames.

“De bruid van Koning Brohun” is het tweede verhaal in het nieuwe Tarzan stripalbum, en is het directe vervolg op Tarzan classic nr. 1256 en nr. 1257. Beide verhalen zijn indertijd getekend door de legendarische Russ Manning.

Classics 1256
Classics 1257
Inspiratie door Russ Manning
De overeenkomsten tussen deze 2 tekeningen zijn overduidelijk.
Niet alleen de houding van Tarzan, de vorm van het kruis, maar zelfs de schaduw van het kruis komen met elkaar overeen.
Kruisridders in de jungle……het kan allemaal.
Het idee dat kruisridders tijdens de kruistochten zijn doorgedrongen tot de gevaarlijke en donkere jungle van Afrika om er vervolgens een stad te stichten die daarna voor de buitenwereld is verdwenen, spreekt natuurlijk tot de verbeelding van vele stripliefhebbers. Gelukkig zijn de poorten van Nimmr weer een keer open gegaan en kunnen trouwe en nieuwe Tarzan fans in het stripalbum “Tarzan door PetarMeseldžija”van uitgeverij Dark Dragon Books,(opnieuw)kennis maken met de ridders van De vallei van het heilige graf.
Boven, 2 pagina’s van PetarMeseldžija . Onder een panel uit Tarzan classic nummer 1257 getekend door Russ Manning.
Nog meer inspiratie
Naast Petar Meseldžijaen zijn nieuwe stripalbum “Tarzan door PetarMeseldžija” van uitgeverij Dark Dragon Books, hebben ook andere bekende en minder bekende tekenaars gewerkt aan Tarzan. Eén van de meest recente en zéér grote naam in illustratie- & stripland is Joe Jusko. Ook hij heeft zich laten inspireren die door het verhaal van Tarzan en de Vallei van het heilige graf. Hij schilderde voor een Amerikaanse trading card serie diverse Tarzan illustraties waarvan 2 werken specifiek zijn gebaseerd op de ridders van Nimmr. En ook hij is trouw gebleven aan de personages en tekeningen van Russ Manning.
In Joe Jusko’s art of Edgar Rice Burroughs zijn alle trading card illustraties die hij maakte verzameld.
Een mooie aanwinst voor iedereen die houdt van bijzonder gedetailleerde schilderkunst en natuurlijk van Tarzan.
Dwergen & reuzen
Het stripalbum “Tarzan door Petar Meseldžija” van uitgeverij Dark Dragon Books, bevat meer dan alleen het vervolg op Tarzan classic nummer 1256 en 1257. Zo staan er ook nog 3 andere verhalen in die zich meer in het heden afspelen. Tussen de 4 verhalen is duidelijk te zien hoe Petars tekenstijl zich steeds verder ontwikkeld. Vooral in het laatste verhaal “De Illusionist” is te zien dat hij een grote voorliefde heeft voor het tekenen van fantasy- gerelateerde figuren als dwergen, reuzen en gedrochten . Iets wat Petar vandaag de dag nog dagelijks doet in zijn schilderijen en commissie werk.
Een schets van reuzen en één van een fantasy figuur zoals Petar er al heel veel getekend heeft.
Een commissie werk voor Conan, geïnspireerd op De dochter van de IJsreus
en een plaat uit “Lord of the Rings” genaamd: Eowynand the lord of the Nazgul.
Brand
Per ongeluk is bij een brand een complete pagina uit het Tarzan verhaal “De Illusionist” verloren gegaan. Daarom heeft Petar de complete pagina opnieuw getekend, speciaal voor het nieuwe stripalbum “Tarzan door Petar Meseldžija” van uitgeverij Dark Dragon Books. Hij vertelde dan ook dat het hem in het begin wat moeite kostte om zijn lijnvoering constant te houden met de stijl van het verhaal. Toch heeft hij ervan genoten om weer even zijn oude vertrouwde vak op te pakken. Overigens is dit laatste verhaal ook nog nooit in Joegoslavië verschenen. De reden daarvan is dat er conflicten waren over de rechten en de uitgever -Marketprint- noodgedwongen moest afzien van publicatie. Dark Dragon Books heeft zodoende op deze manier zijn eigen 2e wereldprimeur*. Een leuk cadeau voor deze uitgever dus die in september 2012 op het moment van het verschijnen van dit album exact 3 jaar bestaat.

*De eerste wereldprimeur voor Dark Dragon Books was Red Sonja deel 7 met als titel “Red Sonja in beeld”. Dit is een illustratie boek met daarin alle door Paul Renaud gemaakte Red Sonja covers incl. schetsen & try-outs. Daarnaast bevat dit album 4 Athena & 7 Dejah Thoris covers die op haar beurt ook een creatie is van Edgar Rice Burrouhs. En zo is de link met Tarzan weer gelegd.

Panel 1 en 2 van de opnieuw in 2012 getekende pagina.
De andere 2 panels zijn te zien te zien in het nieuwe stripalbum “Tarzan door PetarMeseldžija” van uitgeverij Dark Dragon Books.
Een blik vooruit……
Met de uitgave van het stripalbum “Tarzan door PetarMeseldžija” van uitgeverij Dark Dragon Books, is er hoop op een waardig vervolgproject en dus nieuwe werken van Petar die vertaald en uitgebracht kunnen worden. En één daarvan zal op zeker veel Thorgal fans (en wie is dat niet) in het bijzonder aanspreken. We doelen dan op een nog nooit eerder uitgebracht verhaal dat gaat over Vikingen en indianen. Waar hebben we dat vaker gezien & gelezen? En nee, we hebben het hier niet over “Pathfinder”.
Tekst door Amin
 
 
Design by Interspire

!!! READERS PLEASE NOTE !!!
Tarzan® is the property of Edgar Rice Burroughs, Inc., Tarzana CA

This website have been posted as a non-profit bibliographic and biographic reference for ERB scholars,  fans and collectors. Material not created by myself  has been collated largely  from other sites on the web -- and I believe it to be in Public Domain or to fall under the category of "product promotion" or "fair use". Everything has been collated into this on-line repository to promote interest in the works of Mr. Burroughs. If there is any objection to the way in which any of this material has been displayed, or if I have infringed unlawfully on any copyright, I will implement its immediate removal.  Ron de Laat